דבר המערכת
ד"ר אבי רמות
סגן עורך
לאה עופר
עורכת
קוראים יקרים,
אחד הגיליונות הראשונים של ‘עניין של גישה‘ (גיליון 4, קיץ 2006) הוקדש לנושא של העיצוב האוניברסלי. בחלוף זמן כה רב חשבנו שראוי לחזור ולדון בגישה זו שנושאת את הדגל של יצירת סביבות, מוצרים ושירותים שייתנו מענים טובים ומכַבדים לכולם, כולל לאנשים עם מוגבלות. בעבודה על גיליון זה נוכחנו שבשנים שחלפו גברו והלכו העניין והעיסוק בתחום זה, דבר שמצא את ביטויו, בין היתר, בכתיבה אקדמית מרובה ובכנסים מקצועיים. ניסינו להביא בגיליון טעימה מהמגוון הזה - תפיסות שונות שהתפתחו, תחומים בהם הוטמעו תפיסות אלו, מעט ממה שקורה בפועל במקומות שונים בעולם.
שני המאמרים הראשונים עניינם בתיאור ובעמדות כלפי מושגים שגם מתווכחים וגם משלימים זה את זה, כמו עיצוב אוניברסלי, עיצוב מכיל, עיצוב–לכול. גם בחלק מהמאמרים האחרים יש התייחסות לסוגיה של ניגודיות/השלמה בין התפיסות הללו. כמה מאמרים מתארים ומנתחים את הנעשה בתחום זה בכמה מקומות: המדיניות והעשייה ברוח העיצוב האוניברסלי במדינות סקנדינביה, המדיניות והביצוע באמירויות, מקרה הבוחן של תכנון הרכבת הקלה בירושלים.
לאחר מכן הובאו מאמרים שעניינם תחומים שמושגי העיצוב האוניברסלי חדרו לתוכם ואוכלוסיות שבהן הם נוגעים: אופנה; נגישות רשת בארגונים גדולים (מחקר על איגוד השידור הנורבגי); חינוך (בהקשר של אוכלוסייה עם לקויות קוגניטיביות); דיון בסוגיה של עיצוב סביבות נפרדות מותאמות לאנשים עם לקויות חושיות (בהקשר של אנשים לקויי–שמיעה).
ולבסוף - איך מכשירים את דור העתיד של המתכננים והמעצבים ברוח גישה הומניסטית זו. כאן מובאות שתי דוגמאות מאירות עיניים - האחת מאיטליה והשנייה מישראל.
כאמור, רבות נכתב על נושאים אלה וצר היה המקום בגיליון מלהכיל את כולם. בחרנו משום כך להקדיש את המדור ‘רשמי מסע באינטרנט‘ להפניה לעוד כמה וכמה מאמרים שיכולים להרחיב את ההבנה והידע בנושא.
מאחלים לכם קריאה פוריה,
לאה עופר
אבי רמות
את דבר המערכת של הגיליונות הקודמים, ניתן לקרוא בגיליונות המקוונים