עוֹלֶש ידוע גם בשם ציקוריה (בלטינית Cichorium) הוא צמח רב-שנתי ממשפחת המורכבים. המין המוכר ביותר הוא העולש המצוי, מהיר צמיחה וגדל באזורים רבים בעולם. יש לו שימושים רבים, כתבלין, כתוסף או תחליף לקפה.
לעולש שושנת עלים בצע ירוק כהה והוא גדל בחודשי החורף ובתחילת האביב. העלים חריפים מרירים ומשמשים למאכל (מזכירים בטעמם הרוֹקֵט חריף).
אח יוקרתי של העולש המצוי הוא האנדיב (בלטינית Cichorium endivia). צמח מאכל עשיר בויטמינים ובסיבים תזונתיים, יש בו חומצה פולית, ויטמין A וויטמין K.
ברפואה העממית משתמשים בכול עלי הצמח לריפוי אנמיה, חוסת תיאבון, דלקת בדרכי השתן ורמת סוכר גבוהה בדם. העולש נחשב לצמח הטוב ביותר לריפוי מחלות כבד ולניקוי הדם מזיהומים.
כול היכולות המופלאות האלה התקבצו בצמח צנוע, שבמש שנים נהגנו לעקור מן הגינה ולזרוק למיכל הקומפוסט כי הוא "עשב רע". בגלל הפופולריות של העולש המצוי יש חקלאים שמגדלים אותו בשדותיהם בנוסף על הליקוט.
הבוקר, ברגע של הארה פנימית, השתנתה מערכת יחסי עם העשב הצנוע הזה, והוא מקבל ממני בחזרה את כל הכתרים שקשרו לו.
ראשית קטפתי מספר צמחים מן הגינה, רחצתי היטב, צילמתי ושלחתי תמונה אל נביל סעד מאום אל פאחם, כדי לברר אם אכן זהו העולש. נביל הוא חבר פייסבוק טוב שלי, בן גילי, למד בירושלים באוניברסיטה העברית, הוא בשלן רציני ובעל מסעדה בצומת אום אל פאחם. בתוך כמה דקות הגיע האישור ומייד אחר כך הגיע מתכון כפרי-פלסטיני קלאסי להכנת עולש מטוגן עם בצל.
יצאתי לשדה מול הבית, קטפתי הרבה עלי עולש טריים. העולש נעקר מן האדמה הרטובה עם השורשים ואני מתכננת להביא מחר שתילים, ולגדל בעדניות בשביל סלט טרי במקום רוקט.